Novice

NAMESTO NA IGRIŠČU, TOKRAT V ŠOLSKIH KLOPEH

Kaj je to pretreniranost? Je število poškodovanih nogometašev v ekipi res samo nesrečno naključje? Kako načrtujejo treninge najboljši svetovni nogometni klubi? Vse to so včeraj kadeti in mladinci izvedeli na predavanju v Kulturnem domu Radomlje.

Kadeti in mladinci so se včeraj zbrali v predavalnici, kjer jih je čakalo predavanje o osnovah človeške fiziologije, dobili so informacije zakaj se določen dan trenira posamezno stvar in kakšne so prednosti in slabosti individualnih treningov. Trener članske ekipe Nermin Bašić in članski kondicijski trener Domen Zupan sta mladim fantom na, njim razumljiv način, poskušala razložiti osnove delovanja telesa nogometaša med treningom, razložila sta pojem pretreniranosti in navedla nekaj razlogov, zakaj prihaja do poškodb pri nogometaših.

Domen Zupan

Kondicijski trener Domen Zupan je ob koncu sestanka povedal, zakaj so se v klubu odločili za ta korak: »S tem sestankom smo želeli fantom ponuditi tudi malo teoretičnega znanja, ki jim nikakor ne bo škodilo. Pogovarjali smo se o osnovnih procesih, ki se dogajajo v človeškem telesu med treningi. Razložili smo jim, kako pomemben je počitek in preventiva, da bi čim bolj zminimalizirali možnost nastanka poškodb. Menim, da so fantje dobili malo vpogleda v to, zakaj določen trening izvajamo na določen dan«.

Glavni trener članske ekipe, Nermin Bašić, ki se aktivno vključuje tudi v trenažni proces mlajših selekcij, je izpostavil pomembnost takšnih izobraževanj in nakazal, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več podobnih dogodkov:

Nermin Bašić

»Sestavni del razvojnega načrta nogometne šole je tudi teoretično izobraževanje, ki ni vezano samo na nogometni teren. Zelo pomembno je, da naši igralci razumejo trenažni proces in kaj se dogaja v telesu tekom treninga in po njem. S tem želimo zmanjšati možnost poškodb in si želimo doseči, da bodo naši igralci vedno sveži in mentalno pripravljeni na trening. Slikovito smo jim želeli pokazati, kaj je to profesionalizem v nogometu. Številni igralci v tej nogometni dobi sami, ali pa s pomočjo nekoga drugega začnejo z individualnim delom, ki pa navadno ni nadzorovano in je lahko škodljivo. V prihodnosti bomo naredili predavanje na temo prehrane nogometaša, ki je prav tako pomembna kot trening in regeneracija po njem. Našim nogometašem želimo omogočiti čim boljše pogoje, ki bi jim pomagali na njihovi nogometni poti.

Takšni dogodki so naši šoli v ponos in z veseljem lahko rečemo, da imamo mlade nogometaše, ki sodelujejo pri tem in bodo v prihodnosti še naprej odlično predstavljali naš klub.

~HOČEMO, ZMOREMO, SMO – RUMENI BOJEVNIKI~

Tekst: Matic Robida