Novice

Prehrana nogometaša

PREHRANA NOGOMETAŠA: Predavanje za ekipe U19, U17 in U15

Včeraj zvečer je naš strokovni štab članske ekipe organiziral predavanje z naslovom prehrana nogometaša. Udeležili so se ga igralci mladinske in kadetske selekcije ter starejši dečki, ki so tako dobili osnovni vpogled v enega izmed bolj pomembnih vidikov profesionalnih nogometašev.

Po uspešnem predavanju o osnovah človeške fiziologije in principih treninga smo v klubu včeraj izvedli naslednje poučno predavanje. Približno 60 fantov je prišlo na predavanje o športni prehrani, ki ga je z uvodnim nagovorom odprl trener članske ekipe Nermin Bašić, ki je prisotnim na kratko razložil zakaj je pomembna zdrava prehrana, zakaj je to, prav tako kot pravilno načrtovan trening, zelo pomemben vidik v sodobnem nogometu. Po uvodnem delu je pred igralce stopil članski kondicijski trener Domen Zupan, ki je na zanimiv in razumljiv način fantom predstavil osnove zdrave prehrane in razloge, zakaj je bolje jesti energijsko bogato in raznoliko hrano kot pa samo pico in McDonalds. Kot zanimivost lahko izpostavimo podatek, da moramo v enem tednu pojesti 35 različnih vrst hrane, da se lahko pohvalimo, da jemo dovolj raznoliko hrano.


Nekaj več o tem kaj je športna prehrana nogometaša, je za spletno stran povedal Domen Zupan:

Domen Zupan

                    Domen Zupan

Ime športna prehrana se ponavadi uporablja za tiste vidike znanosti o prehrani, ki so povezani s prehrano in telesno aktivnostjo oziroma treningom. Lahko rečemo, da je namen športne prehrane, da s svojo sestavo čim bolj učinkovito podpre organizem med samim treningom kot tudi v času med dvema treningoma. Optimalna športna prehrana športniku omogoča, da ohrani energijsko vrednost telesa med samo aktivnostjo.


S serijo predavanj o pomembnosti športne prehrane, poteku treningov in ostalih pomembnih vidikih uspešnega treniranja, želimo razvijati naše mlade nogometaše, da bodo dobili potrebno znanje, še večjo motivacijo za naprej in čim bolj uspešno prihodnost na vseh področjih.

HOČEMO, ZMOREMO, SMO – RUMENI BOJEVNIKI

Tekst: Matic Robida