Novice

ŠE ZADNJE PILJENJE MALENKOSTI PRED JUTRIŠNJIM KRSTOM ZA KADETE IN MLADINCE!

Mladince in kadete jutri čaka krst med prvoligaško elito. Ob 15:30 se bodo kadeti udarili z vrstniki Olimpiji, ob 17:30 pa sledi še obračun mladincev. Današnji in včerajšnji dan so zato namenili treningu še zadnjih malenkosti, ki so v nogometu mnogokrat odločilne. Danes so imeli še zadnjo video analizo, včeraj pa so imeli taktični trening, kjer so med drugim veliko časa posvetili tudi prekinitvam.

Del treninga pa so nogometaši namenili propriocepciji. S trenerjem Dejanom Geričem, ki je vodil ta del treninga smo govorili o tem, kaj trening propriocepcije sploh je in čemu služi:

»Treningi propriocepcije so treningi ravnotežja in odzivnosti centralnega živčnega sistema. Na ta način igralci vadijo, odzivnost in ostrino proprioceptorjev. Proprioceptorji so receptorji za položaj telesa, ki jih imamo v mišicah, vezivnem tkivu, pod kožo in so poleg voha, vida, tipa, okusa in sluha v bistvu naš »šesti čut«. Mladi nogometaši so še posebej dovzetni za trening propriocepcije, saj je centralni živčni sistem v fazi pred odraslostjo bolj elastičen oziroma prilagodljiv. Velike prednosti takšne vadbe se kažejo v zmanjšanem tveganju za poškodbe, v izboljšanju osnovne koordinacije, občutka za prostor in so predpriprava za izboljšanje reakcijskega časa. Telo se navadi reagirati na atipične položaje telesa med igro ali treningom, kot je npr. zdrs, nepričakovan nalet s hrbta in podobno. Ker pa se možgani zelo hitro odzivajo na takšne podatke o položaju telesa, je potrebno takšne treninge sproti stopnjevati in organizmu ponuditi vedno bolj sofisticirana gibanja oziroma položaje.

Za našimi rumenimi bojevniki je en mesec odličnih priprav, jutri pa se vse začenja zares. Na tem mestu zato vabimo vse navijače in navijačice v Športni park Radomlje na jutrišnji praznik nogometa in pridite podpret kadete in mladince v boju za prve točke na prvoligaškem nivoju!

 

HOČEMO, ZMOREMO, SMO!

 

Tekst: Matic Robida
Foto: Uroš Lipovšek, Dejan Gerić